Mücevher Bakımı
Etiketler:
mücevher,bakım / Eklenme Tarihi: 16.1.2019 09:33:28
Pırlanta en sert maden olsa da, her zaman en güzel şekilde görünmesini sağlamak, değer kaybı veya zarardan koruyabilmek için özel bakımının yapılması gerekmektedir. Doğada bir elmasın kristalleşmesi için milyonlarca yıllık ısı ve basınç gerekir. Bu durum mücevherlerinizin mümkün olan en iyi şekilde bakımının yapılmasını ve en parlak şekilde korunmasını gerektirir.

Amonyak Banyosu
1 birim amonyak ve 6 birim ılık sudan oluşan bir solüsyon hazırlayın ve mücevherlerinizi fırçalayın.

Deterjan Banyosu
Herhangi bir yumuşak ev tipi sıvı deterjan kullanarak bir küçük kaba ılık köpük hazırlayın. Klor ihtiva eden herhangi bir temizleyici madde kullanmadığınızdan emin olun. Sabun köpüğü oluşturuncaya kadar fırçalayın. Mücevherinizi bir süzgeç üzerine koyarak ılık su ile durulayın.

Soğuk Su Banyosu
1 birim yumuşak bulaşık deterjanı ve 4 birim soğuk sudan oluşan bir solüsyon hazırlayın. 30 dakika mücevherleri bu solüsyonda bekletiniz ve daha sonra çıkarıp fırçalayın. Parçaları yeniden solüsyondan geçirin. Yukarıda belirtilen solüsyonlardan herhangi birini hazırlayın. Yumuşak ve metalik olmayan bir fırça ile mücevherinizin yuva, tırnak ve sivri uçlarının etrafındaki kirlerini yumuşak dokunuşlarla temizleyin ve kağıt havlu ile kurulayın.
Yukarıdaki temizlik yöntemleri dışında düzenli profesyonel temizlik yaptırın. Özellikle her gün kullandığınız mücevherleriniz varsa taşların parlaklığını azaltan kir, makyaj vb. maddeler üzerlerinde kolayca birikebilir. Gülaylar başta olmak üzere birçok kuyumcu ürünlerinize profesyonel temizlik sağlamaktadır. Eğer pırlantanızın ciddi bir çatlağı ya da inklüzyonu varsa yüksek frekanslı temizleyiciler kullanmaktan kaçının. Bu temizleyicilerin titreşimleri bu tarz inklüzyonları genişletebilir.
Bir pırlantayı ne çizebilir?
Bir pırlantayı başka bir pırlanta çizebilir. Bu tarz çizilmeleri önlemek için mücevher kutunuzdaki pırlanta mücevherleri ayırın. Pırlantalar özellikle inci gibi yumuşak ve diğer değerli taşları ya da mücevherleri de çizebilirler. Mücevherlerinizi kağıt mendile sararak küçük bir plastik torbada ya da kese içinde de saklayabilirsiniz. İnci, zümrüt gibi değerli taşların canlılığını kaybetmemesi için hava alması ve ten teması gerektiğinden uzun süreli kapalı bırakmayın. Pırlantalar her ne kadar sert olsa da özellikle ince uç kısımlarında kırılmalar meydana gelebilir. Kaba işlerle uğraşırken mücevherinizi kullanmayın ya da takmayın. Mücevherlerinizi güçlü klorlu çamaşır suyu ile temas etmesine izin vermeyin. Bu durum mücevherinize zarar vermez ama metal renginin matlaşmasına ya da bozulmasına neden olur.
Bir pırlantayı kırmaktan daha üzücüsü onu kaybetmektir. Temizlik yaptıracağınız zaman kuyumcunuzdan mücevherinizin montörünü kontrol etmesini isteyin ve taşınızın güvende olduğundan emin olun. Eğer taş sabit görünmüyorsa hemen tamire verin. Ayrıca pırlantaları kolayca bükülebilen 24 ayar altın gibi yumuşak metallere monte ettirmekten sakının.